Friday, 5 October 2012

Aku Tahu

Aku tahu apa yang aku tahu ,
Aku tahu apa yang aku tak tahu,
Aku tak tahu apa yang kau tahu,
Aku tak tahu apa yang kau tak tahu,

Bertatih,berlari aku telah,
Injak besar aku redah,
Makin penat dunia aku singgah,
Hanya kosong fikiran sudah,
Aku insan lemah.

Ayuh ! bangun dari mimpi! ,
mimpi indah berkali-kali,
realiti itu terjadi,
kebenaran pasti,

Semuanya nampak mudah.
redha hati ,pasrah .
Hati cekal ,kuat dan tabah ,
kesempurnaan hanya milik Allah

Hasil Nukilan - Zubaidah Abdullah

Wednesday, 3 October 2012

Dulu Kini & Selamanya :)


Dah bertahun dok blaja kat melaka amik Teknologi Animasi..tahun ape? kalo setiap minggu balik KL , yelakan rindukan mak n abah mase tu ( yeke? bukan rindu ngan cik abg ke?) kira semua latu .pakej.
Mase sem 3 Arwah Abah pergi meniggal dunia -sedih bukan kepalang -dah la abah paling baik didunia -jentik anak pon tak pernah -dok beri nasihat ja-aku lak anak ke 7 drpd 7 beradik -pompuan sorang laktu ...manje x? manje x ? manje ape, kasaq! lawan gusti ngan abg2 :) Abah ada sakit buah pinggang, kencing manis -Moga Allah limpahkan RahmatNya dan tempat Arwah Abah dikalangan orang2 beriman .Sayang abah selamanya. Al-Fatihah.

    Abis je belajar, dok keje kat Toonsparx Studio - Studio Animasi area Ampang Dagang -yang masih menggunakan manual 2d , Oklah keje sini, nak cakap gaji dia besar takdela-comeilje ,tapi yang penting collect pengalaman kengkawan pon ramai, ada yang dah meninggal dunia -member baik- Nasihah Adha last raye same taun 2010 .Alfatihah. Moga Arwah ditempatkn dikalangan org2 beriman. sob sob sob Siap aku niage lagik dalam tu . Korang nak tau dak aku niage ape? ....Jajan! hahhaah boleh lak niage jajan dalam studio , boleh x bayangkan niage kopok,gula2, coklat kan main aku kan? nasib bos sporting - tak tau la hati dia kan -dikesempatan ni saya minta maaf ye En Ali Sobree  .Korang kenai tak bos akuni ? Dia Artis-Penyanyi  area 70-80an. Aku pun tak kenai ,tapi lepas dah dipertontonkan videonye -ye betui la bos penyanyi ..mungkin kerana akukah??? niage jajan ??? suka hati akujekan ....kami diberhentikan? Ohhh TIDAK!!  Rupanya company takde wit nak teruskan pekerja reramai -12 Org dapat sijil berenti -tapi muka ada senyum, siap tangkap2 gambar lagik..punyala suka!!! ehhh emosi terbalik dah -gila ka apa? ...dalam tempoh sebulan p carik keje lain ...p interbiu kat satu tempat ni ngan member kak Wan saibah -(Ibu kepada Naufal comeil)...YES! aku diterima setelah jalani ujian animation ....huh lega.

     Keje la aku kat Toona Animation kat bangunan Bali - Semua Kengkawan dak Cina adelah 5org dak melayu termasuk aku- mase baru2 masuk tukan, rase boleh ke wat ni -wat animation but audio bahasa cina...sameje semua animation- yang penting lipsync kene same - Maseni sronok tengah dok wat keje setiap rabu kartun yang kiterorang buat kuar tibi ...Wah! Rasa bangga gitu -hehehe -boleh pon -Mase ni Ok gak leh tahan -Kumpul la duit bertunang pon maseni-kahwin pon mase keje sini ...TERINDAH , rase BAHGIA ....tapi taklame ..Bos Mr Calvin Foo nak tutup lak company kat Malaysia , nak teruskan di China je - Uwaaaaaaaa...dah la mase ni aku dah berbadan 2, takpe aku pujuk diri aku ...mungkin ade rezki kat tempat lain....Aku g ngan my fren Kak Suzie g interbiu kat Damansara Perdana..YES! dapat .

      Keje la ngan company Zenith Animation wat flash animation - banyak tuk dewan bahasa dn pustaka (DBP) ...mase terus berlalu, aku pon sarat dah ha- ade 1 hari tu, sakit sangat- member abg Haron n Aniem bawak p spital PPUM -mekasih la tak terhingga jasa kalian . Dah aku kene tahan tapi lum due pon , nak rehat kot,badan penat. 17 Ogos 2008 -Lahirlah putera beta Muhammad Irfan Bin Mohd Yazid -due sebenar 20 Ogos 2008 -tak sabar nak kuar kalo x cantik dah tu 20.08.2008 ( nnti aku cite kenapa anakanda irfan nak kuar awai ) nak tak ? nak tak? suke hati!

      Pastu sehingga irfan menginjak umur 6 bulan opis ni pulak nak tutup :(- Wahai semua bos2 animation malaysia kenapa semua ini terjadi??? Adus tension jerk 4 tahun dah dalam bidang ni -baru nak berkarya -ceh! konon . Aku pon dengan tak semena -mena p opis bawah umah mak aku apply keje -Ha dapat ! yahoo..aku tak risau lagi- :) kejela aku sehingga kini ...Alhamdullillah ada rezki untuk kami sekeluarge , yang penting kene usaha -usaha p interbiu ..hahahhahaha-
    Kalo ade keje lain aku tambah bawah ni k....... :P



  

Ibu akan cari skolah terbaik tuk kamu nak...-skolah tuk dunia akhirat

Dah masuk 2 hari dok carik skolah Irfan untuk kemasukan 2013 tadika 5 tahun ..yang call2, yang p carik seantero dunia pon ade ( nmpak sngat nipunye) carik jugak ...

sekolah 1 -Sekolah Tadika  Islam MAIWP - Harga tahunan RM 250.00 bulanannya RM 20.00 -Untuk  yuran tahunan skolah tak confirm kan lagik sebabnya ade kenaikan baju sukan -hmmm tak pelakan-murah dahtu -mane nak dapat? kan? ..100 pelajar 4 kelas ..kire satu kelas 25 org ..oklakan.

sekolah 2 -Sekolah Tadika  PASTI  Mu'min- Harga tahunan  RM 387.00 bualannya RM 75.00 - tapi bnyak lagik kene penambah baikan sekolah yang ade kat area umah ni - dengan rumput panjang + sekolah dekat ngan longkang besar takut lak jatuh, biak nyamuk .

Sekolah 3 - Sekolah Tadika PASTI As'salam- Harga tahunan  RM 400.00 bualannya RM 80.00 - Bas ade disediakan + bayaran jela , untuk anak jadi tahfiz - bacaan iqra , dan bacaan doa2.berdekatan ngan umah makcik aku -hmm dah nmpak satu kemudahan -Sekali belajar 30 Org.

Sekolah 4 -Sekolah Little Calips  -Cantik bajunye, hheheh tetibe -harge tahunan RM 1007.00 bulanannya RM 200.00

Sekolah 5 -Sekolah Smart Reader Kids - harge tahunan RM 1800.00 bulanannya RM 250.00

Sekolah 6 -Sekolah Tadika KEMAS - paling dekat ngan rumah sekangkang kera - siap ade 2lagik area ni.harge tak tau - belom sempat nak tanye -sbbnya taknak budak 5 tahun , eishh nape camtu ekkk? tapi tgk senarai tu ade je taun 2008 -alasannye ank Ajk-

Sekolah 7 -Sekolah Tadika Perpaduan - Masih terima murid -tak kisah 5/6 tahun.

Pilihan 1-mestilah yang pertama tu -InsyaAllah Muge diterangkan hati anakanda Irfan -menuntut ilmu .